Два процента от децата на възраст 6-9 г. пушат традиционни цигари, а три процента – вейпове, показват предварителни данни от анкета на Медицински университет – Пловдив


Два процента от децата на възраст 6-9 г. пушат традиционни цигари, а три процента – вейпове, показват предварителни данни от анкета на Медицински университет – Пловдив

Два процента от децата на възраст 6-9 г. пушат традиционни цигари, а три процента – т.нар. вейпове (електронни устройства за пушене), показват предварителни данни от онлайн анкета, извършвана от Медицински университет – Пловдив. Това каза в Националния пресклуб на БТА д-р Пламена Стоименова от висшето училище.

Анкетата продължава, като досега в нея участват около 700 души, от които около 300 са до 18-годишна възраст, допълни тя. В 77% от семействата на малките деца поне единият родител пуши. Всички от запитаните деца казват, че знаят, че е вредно. Според д-р Стоименова децата пушат, „защото е готино“, а 65% от запитаните отговарят, че пушат електронни цигари заради аромата или вкуса им. Първият опит за пушене сред 10% от децата е бил на възраст 6-12 г., посочи още тя.

Младите хора, на възраст 19-25 г., пушат основно традиционни цигари. В тази възрастова група 23% пушат вейпове, а други 23% - нагреваеми изделия. Във възрастовата група 16-19 г. 27% пушат традиционни цигари, но се повишава процентът на пушещите вейпове - 30%, посочи още Стоименова. На въпрос дали родителите им пушат, много голям процент от децата на възраст 13-15 г. казват, че поне единият родител пуши.

България е на първо място в Европа по пушещи деца на възраст 13-15 години, каза Нела Вампорова, член на офиса на Световната здравна организация в България. Резултати от изследване от 2023 г., фокусирано върху деца на възраст 13-15 г., показват, че България е на първо място в Европа по пушещи деца, включително и на електронни цигари, добави тя. По думите ѝ 62,7% от децата споделят, че често са били в затворени обществени места, в които се е пушило. На пасивно пушене вкъщи са били изложени 54,7% от децата. Тези данни изискват обединени и неотложни мерки, допълни тя.

Колкото и да намалява броят на пушачите, България винаги „води“ с 10%, каза Анина Чилова от Националния център по обществено здраве и анализи. България дължи на децата системно здравно образование, а не темата да се разисква рядко в часовете по биология и здравно образование, "които са най-скучните", допълни тя.

Децата са обект на специално внимание от страна на тютюневата индустрия, в изделията се влагат аромати и вкусове, имат изображения на анимационни герои, изглеждат като бонбони, каза Гергана Гешанова, председател на "Коалиция за живот без тютюнев дим". По думите ѝ ежегодно тютюнопушенето убива осем милиона души в света. Тютюневите компании лансират подвеждащи твърдения пред медиите, науката и управлението на държавата, каза още Гешанова.

Статистиката за тютюнопушенето за България е повече от стряскаща, но не се обръща достатъчно внимание на темата за пасивното пушене, каза Елена Атанасова от УНИЦЕФ –  България. По думите ѝ промяната на нагласите не може да стане, ако децата не бъдат включени активно в тематични дискусии.

Сандрина Янева, представител на асоциация „Родители“, обърна внимание на лесния достъп на децата до тютюневи изделия. По думите ѝ децата от рано трябва да бъдат информирани за вредите, но, според нея, езикът, на който учителите обясняват на учениците темата, е недостъпен за подрастващите.

Въвеждане на пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия и повишаване на цените им са мерките, които най-много ще повлияят върху пушенето, каза д-р Маша Гавраилова, член на "Коалиция за живот без тютюнев дим". По думите ѝ 20% увеличаване на акциза на тютюневите изделия биха били достатъчни, за да има приходи в бюджета, както и  за да намалее употребата на тютюневи изделия.

Днес се отбелязва Световният ден без тютюнев дим. От "Коалиция за живот без тютюнев дим" ще изпратят до бъдещите народни представители открито писмо, в което ги призовават в предизборните си платформи да дадат приоритет на контрола на тютюнопушенето.

Добавена на 31.05.2024 г. в 22:10 ч.