Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да имаме свободни и независим медии, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг


Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да имаме свободни и независим медии, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да имаме свободни и независим медии. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в отговор на въпрос на Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в Националния дворец на културата в София.

Даниел Митов попита Столтенберг готови ли сме колективно да признаем равнището на опасността от дезинформацията, да засилим реакцията срещу информационните войни на Русия и Китай, както и да се изправим пред предизвикателствата на дезинформацията.

Генералният секретар на НАТО каза, че е необходимо да осъзнаем, че трябва да се борим с фалшивите наративи в социалните медии, които идват от Русия и от авторитарните режими. Противопоставянето на тази информация трябва да бъде нашият най-важен приоритет, подчерта Столтенберг, но обърна внимание, че трябва да се прави в съответствие с езика на НАТО. Според него до голяма степен е въпрос на избор на държавите членки как да отговорят. Но най-добрият начин е да имаме свободни и независим медии, заяви генералният секретар на НАТО. Ако журналистите са независими, ако задават "тежки" въпроси, това е достатъчно, добави той. "Нека да направим това, което е необходимо, за да имаме критични медии, както и за тези, които се опитват да манипулират медиите", каза Йенс Столтенберг в отговор на Даниел Митов.

Добавена на 27.05.2024 г. в 20:50 ч.