Служебният кабинет осигури 10,5 млн. лв. за община Карлово


Служебният кабинет осигури 10,5 млн. лв. за община Карлово

На днешното си редовно заседание Министерският съвет прие постановление за одобряване на допълнителни трансфери за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия по бюджета на Община Карлово. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

С Постановлението се одобряват 10 563 512 лева по бюджета на Община Карлово за извършване на дейности за намаляване на риска от бедствия, възстановяване на разходи за проведени спасителни и неотложни работи при овладяване на бедствени положения и за възстановяване на инфраструктурни обекти.

БТА припомня, че през април тази година от Община Карлово съобщиха, че средствата, отпуснати ѝ за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от наводнението от 2 септември 2022 г., са изчерпани. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов информира, че от първоначално поисканите над 75 млн.лв. в Община Карлово са получени едва 17,6 млн.лв. Извършените проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция не са констатирали нарушения и са завършили със заключения, че отпуснатите пари са разходвани законосъобразно и по предназначение.

На 30 май стана ясно, че служебният кабинет има готовност да отпусне до 10 млн. лв., с които да се финансират най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе бедствието преди две години в Карловско. Кметът Кабаиванов заяви тогава, че ако в 15-дневен срок до 12 юни няма действия от страна на междуведомствената комисия, протестите на хората в Карлово ще прераснат в безсрочни. 

Добавена на 05.06.2024 г. в 17:55 ч.