Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов


Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, искат, присъединявайки се към НАТО, да виждат модерни технологии, да имат повече възможности за развитие. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София. Адмирал Ефтимов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност. За това работим и вярвам, че Българската армия ще бъде достоен работодател, добави той. Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба, каза още адмирал Ефтимов.

Под претекст за провеждане на военни учения Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, включително и на България, посочи началникът на отбраната. Руски военни кораби не са нарушавали териториалните води на страната ни, но имаше намеса в изключителната икономическа зона, заяви адмирал Ефтимов.

Пропагандата с руски наративи лесно се разпространява в нашата страна, посочи адмирал Ефтимов, а като причини той посочи близкия език и историята ни. Тези наративи хвърлят вина върху други лица за войната в Украйна, обясни той. По думите му войната на Русия срещу Украйна представлява провокативни дейности и нарочен опит за установяване на превъзходство.

Трябва да заместим голяма част от съветското въоръжение, за да може да осигурим защита, отбеляза началникът на отбраната.

Необходимо е да се работи за постигане на силна отбранителна промишленост, за да се отговори на предизвикателствата. Трябва да засилим военното производство, това е стратегическо предизвикателство и за Европа, и за Украйна, каза той.

България ще продължи да подкрепя украинските военни. Вече сме предоставили военна и хуманитарна помощ на Украйна и ще продължим да разглеждаме други възможности за разширяване на тези усилия за подкрепа, коментира адмирал Ефтимов. България е надежден партньор и съюзник на НАТО в Източния фланг, играейки ключова роля в укрепването на сигурността и стабилността в Черно море, добави той.

Относно бюджета на армията Ефтимов обясни, че се стараят да бъде 60-20-20 - 60% за персонал, 20% за модернизация и 20% за поддръжка.

Тази година България отбелязва 20 години членство в НАТО, както и 75 години от създаването на Алианса, отбеляза адмирал Ефтимов.

Добавена на 25.05.2024 г. в 14:10 ч.