Изборният ден приключи в Австралия, Азия, Африка и Европа, все още сънародниците ни гласуват в три американски щата и в канадския град Ванкувър


Изборният ден приключи в Австралия, Азия, Африка и Европа, все още сънародниците ни гласуват в три американски щата и в канадския град Ванкувър

Изборният ден приключи за сънародниците в четирите континента - Австралия, Азия, Африка и Европа. Най-много секции – 166 бяха разкрити в Турция, а краят на гласуването бе обявен в 20:00 часа българско време, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

Краят на изборния ден бе обявен в 22:00 часа българско време във Великобритания и Северна Ирландия, където българските граждани имаха възможност да гласуват в 118 секции в цялата страна, включително и на остров Ман. В Германия сънародниците ни гласуваха в 103 секции, в Испания – в 64, в Гърция – в 28, в Италия – в 27, в Белгия – в 16, в Австрия и Франция – по 15, отчетоха от МВнР.

По-рано през деня изборният ден приключи и в Австралия, Азия, и Африка. Най-късно изборният ден в чужбина заради часовата разлика ще приключи в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, както и в канадския град Ванкувър - в 6:00 часа българско време в понеделник, 10 юни 2024 г.

От външно министерство подчертаха, че са създали необходимата организация изборния ден зад граница да протече безпроблемно. Създаденият изборен щаб поддържаше постоянна връзка с дипломатическите и консулските ни представителства, със секционната избирателна комисия (СИК) зад граница и с Централната избирателна комисия (ЦИК).

За провеждането на изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от България и за 50-ото Народно събрание бяха разкрити общо 769 секции в 60 държави.

БТА припомня, че българските граждани избират днес 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се провеждат едновременно за пръв път.

Добавена на 10.06.2024 г. в 04:30 ч.