Не са нарушени обществени интереси при ползването на минерални води от сондаж "Бързия", каза министърът в оставка Юлиян Попов


Не са нарушени обществени интереси при ползването на минерални води от сондаж "Бързия", каза министърът в оставка Юлиян Попов

От Басейнова дирекция "Дунавски район" са спазени изискванията на действащото законодателство при издаването на разрешителните за водовземане и не са нарушени обществени интереси при ползването на минерални води от сондаж "Бързия". Това заяви министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, свързан с издаването на разрешителни за водовземане на минерална вода на две частни фирми. Въпросът бе зададен от народния представител Петър Петров от ПГ „Възраждане“. Във въпроса си депутатът посочи, че през 2018 г. официално е открит магистрален водопровод като един от най-големите проекти за град Берковица, който би донесъл ползи за общността за развитие на спа и балнеотуризъм. 

Процедурата по издаване на разрешителни за водовземане на минерални води от находище „Бързия“ се проведе от Басейнова дирекция "Дунавски район" по реда и съгласно разпоредбите на Закона за водите и наредбата за проучване, ползване и опазване на подземните води, отговори министър Попов. Той посочи, че съоръжение е сондажът, а водопроводът е техническа инфраструктура, служеща за довеждане на водата от водоземното съоръжение до мястото на ползване. 

В случая находище „Бързия“ е изключителна държавна собственост и съгласно Закона за водите водоземното съоръжение – сондаж номер 1, е публична държавна собственост, Общинският съвет няма компетентност да дава съгласие за ползване на сондажа, предвид че същият се стопанисва от Басейнова дирекция "Дунавски район", а директорът ѝ е компетентен орган за издаване на разрешително.

Общинският съвет в Берковица е дал съгласие за предоставяне на водопровод за минерална вода на ВиК „Берковица“ ЕОД. Община Берковица е сключила договор, съгласно който упълномощава ВиК „Берковица“ ЕОД да упражнява от нейно име всички права, които законът дава на собствениците на активите, които са необходими за стопанисване, поддържане и експлоатация на водопровода за минерална вода, уточни министърът. 

Петър Петров попита защитен ли е общественият интерес при толкова лесно издаване на разрешение за ползване на минералните води. По думите му така действащото законодателство позволявало едва ли не всяко юридическо лице би могло да поиска и да получи разрешение за ползване на този ценен публичен ресурс. 

Попов отговори, като помоли да бъде отправено по-подробно искане, което Министерството на околната среда и водите би могло да разгледа, за да бъдат адресирани притесненията по отношение на обществения интерес. 

Добавена на 22.03.2024 г. в 13:50 ч.