България има значителен принос за колективната отбрана на НАТО, каза генерал-майор Бeр Сегуин


България има значителен принос за колективната отбрана на НАТО, каза генерал-майор Бeр Сегуин

България има значителен принос за колективната отбрана на НАТО и е активен участник в мисиите и партньорствата на Алианса в Косово, Ирак и Афганистан. Това каза генерал-майор (о.з.) Бeр Сегуин – директор на Европейския център за изследвания на сигурността „Джордж С. Маршал”.

Той участва във втория ден от научната конференцията с международно участие „20 години България в НАТО и НАТО в България“ в Централния военен клуб в София. Форумът ще продължи до 4 април.  

Тази година фокусът на годишната научна конференция е поставен върху отбелязването на 75-ата годишнина от сключването на Вашингтонския договор (1949 г.) и на 20-ата годишнина от членството на България в НАТО (2004 г.).

Приносът на България към консорциума "Партньорство за мир" е от решаващо значение за насърчаване на военното и отбранителното образование, за повишаване на интелектуалната оперативна съвместимост между НАТО и неговите партньори, подчерта той. По думите му в днешната влошена среда за сигурност заради войната на Русия в Украйна, ролята на консорциума за насърчаване на диалога и разбирателството е по-важна от всякога. България е ценен партньор в този консорциум, добави той.

Този момент, който празнуваме, е наистина дълбоко вкоренен в нашата колективна история - разказ, който започва в един много различен свят, каза генерал-майор (о.з.) Бeр Сегуин по повод двете годишнини.  След края на Втората световна война Европа наистина беше разтърсена от конфликти и загуби. Това беше критичен момент, който изискваше безпрецедентно сътрудничество и смела визия за бъдещето. Джордж Маршал разработи план, който се превърна в лъч на надеждата и наблегна не само на физическото възстановяване на нациите, но и на изграждането на рамка за сътрудничество и траен мир, коментира той. Нека не забравяме, че силата се намира наистина в нашата колективна сигурност, изтъкна той.

Генерал-майор (о.з.) Бeр Сегуин подчерта, че разширяването на НАТО е подчертало общия ангажимент за защита на демокрацията, свободата и върховенството на закона.

Добавена на 03.04.2024 г. в 12:20 ч.