Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва, заяви Румен Радев на тържествената заря проверка за Деня на Ботев


Свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва, заяви Румен Радев на тържествената заря проверка за Деня на Ботев

Днес отново се стичаме във Враца, за да почетем Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце и по традиция, но свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва, заяви президентът Румен Радев в словото си на тържествената заря проверка във Враца по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.  

Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват, отбеляза той.

Днес ние съвременните българи сме длъжници към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си за свободна и независима България, към онези немили-недраги, които гниеха по зандани или в емиграция, отхвърлени често и от своите, но стопляни винаги от блянове за свободна България, каза държавният глава. Длъжници сме и към нас самите, когато и днес нерядко избираме пътя към емиграцията, независимо дали далеч от родината или вътре в нас, смутени от недъзите на днешна България, посочи той. 

Ден като днешния не е повод за патос, а повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията – още ли свестните у нас считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът го смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина се скитат немили-недраги, заяви президентът Радев. Отговорите ги знаем, но аз вярвам, че няма българска обреченост, има българска воля, българска дързост, български талант и Ботев е тяхното въплъщение, но вярвам, че всеки от нас днешните българи носи част от тях в себе си, добави той.

И когато днес се прекланяме пред силата на Ботев, трябва да си даваме сметка, че именно неговите завети ни сплотяват като нация, неговият огнен дух ни дава вярата в бъдещето, посочи Румен Радев.

Държавният глава благодари на хората, които са дошли днес на площада във Враца, които са довели децата си, и които носят Ботев в сърцето си. Той отправи благодарност и към участниците в традиционния поход от Козлодуй до Околчица. Вие доказахте, че и днес има кой да вее знамето на достойнството и свободата, че над българската земя има едно знаме – нашият трибагреник, символ на история, традиция и общност, които ще устоят на всички бури отвън и заблуди отвътре, защото това е и нашата мисия като българи, каза президентът. И завърши словото си с думите: "Вечна слава на героите, да живее България!".   

Добавена на 01.06.2024 г. в 23:20 ч.