Парламентът обсъжда промени в Закона за БНБ, с които назначеният за служебен министър-председател да може да прекъсва пълномощията си


Парламентът обсъжда промени в Закона за БНБ, с които назначеният за служебен министър-председател да може да прекъсва пълномощията си

Парламентът обсъжда на извънредно заседание и на второ четене промени в Закона за Българската народна банка (БНБ), с които назначеният за служебен министър-председател да може да прекъсва пълномощията си за периода, в който е назначен, вместо да излиза в неплатен отпуск. Като след освобождаването му, да продължи мандата, за който е избран.

Законопроектът е внесен от народните представители Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС), Йордан Цонев (ДПС), Анна Александрова (ГЕРБ-СДС) и Хамид Хамид (ДПС).

По-рано днес в правната комисия депутатите приеха на второ четене промените в закона за БНБ. Със заключителните разпоредби на измененията в Закона за БНБ се променят текстовете от Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, даващи правото за прекъсване на пълномощията на избраните за служебен министър-председател. Поправката, направена между първо и второ четене на внесения за разглеждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ, бе гласувана с 13 гласа „за“, трима – „против“ от „Възраждане“ и трима – „въздържал се“ от "БСП за България", "Има такъв народ" (ИТН) и Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

 

Добавена на 02.04.2024 г. в 12:15 ч.